Separatoare Grasimi si Fose

Zona informationala

Va stam la dispozitie cu cele importante informatii din domeniu!

Promotii

Separatoare de grasimi si hidrocarburi

Promotii > Separatoare de grasimi si hidrocarburi

Eliminarea locala a grasimilor, uleiurilor minerale si a hidrocarburilor din apele uzate

Atat in Uniunea Europeana cat si in Romania apele uzate trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate impuse de normele in vigoare pentru a putea fi evacuate in retelele publice de canalizare sau in emisar. In Romania, valorile indicatorilor de calitate ai apelor uzate, in sectiunea de control la evacuarea in reteaua de canalizare a localitatii, sectiune considerata a fi ultimul camin al canalizarii interioare a folosintei (abonatului) sau al incintei canalizate inainte de evacuare, sunt date in „Normativul pentru conditiile de descarcare a apelor uzate in retelele de canalizare ale centrelor populate“ – C90. Printre substantele care nu sunt permise in apele uzate evacuate la canalizarea exterioara se gasesc si grasimile si uleiurile organice precum si uleiurile minerale si hidrocarburile.

Acestea, in cantitati mari, genereaza o serie intreaga de inconveniente cum ar fi:

• formarea unei pelicule pe suprafata apei ce poate impiedica aerarea, produce colmatarea filtrelor biologice sau poate inhiba procesele anaerobe din bazinele de fermentare;
• generarea unor aderente de natura sa provoace zone de acumulari si de depuneri pe peretii canalului colector;
• formarea unor amestecuri explozibile.

Una din solutiile ce permit separarea si evacuarea acestor substante din apele uzate implica o epurare locala cu ajutorul separatoarelor de grasimi respectiv de uleiuri minerale si hidrocarburi.

Unde este necesara separarea grasimilor, uleiurilor minerale si hidrocarburilor?
Principala sursa de grasimi si uleiuri vegetale se gaseste in domeniul industriei alimentare. Procesele de fabricare a hranei, incepand cu operatiunile desfasurate in restaurantele mici si terminand cu cele din sectorul industrial, se constituie in principalul producator de grasimi si uleiuri vegetale ceea ce face ca aceste unitati sunt in permanenta in atentia guvernelor si agentiilor de protectie a mediului. Pot fi enumerate aici cateva exemple curente de unitati ce necesita amplasarea unor dispozitive de separare a grasimilor:
• macelarii si fabrici de mezeluri si semipreparate din carne;
• abatoare;
• unitati de preparare a pestelui;
• rafinarii de ulei alimentar, producatori de unt si margarina;
• fabrici de prajire a nucilor si alunelor;
• restaurante si fast-food-ri;
• autoserviri amplasate in cladiri administrative, social-culturale, comerciale, spitale, hoteluri, unitati militare;
• fabrici de sapun si stearina.

Este evidenta multitudinea si importanta acestor obiective industriale si comerciale ce necesita amplasarea unor separatoare de grasimi in desfasurarea normala a vietii oamenilor.
In ceea ce priveste separarea uleiurilor minerale si a hidrocarburilor, ne apropiem de domenii industriale si comerciale ca cele ale automobilelor sau distributiei produselor petroliere. Se poate merge mai departe catre rafinarii si platforme petroliere, insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca acest articol este dedicat in principal unor sisteme compacte de epurare locala caracteristice obiectivelor de anvergura mai mica cum ar fi:
• statii de comercializare a carburantilor pentru automobile (benzinarii);
• unitati de intretinere si reparatii pentru automobile;
• parcaje pentru autovehicule.

Avand in vedere ca automobilele nu mai reprezinta de mult timp un lux si au devenit o necesitate in viata de zi cu zi a oamenilor precum si cresterea fantastica a numarului acestora este evidenta importanta sporita a dispozitivelor de separare a uleiurilor minerale si hidrocarburilor.

In concluzie, acordarea unei atentii sporite separatoarelor de grasimi precum si celor de uleiuri minerale si hidrocarburi se justifica pe deplin avand in vedere urmatoarele remarci:
• folosirea lor in anumite situatii nu este o optiune facultativa ci obligatorie prin legislatia de protectie a mediului;
• necesitatea amplasarii acestora apare intr-o multitudine de situatii legate de domenii de baza ale activitatii oamenilor in societatea actuala.



Care este principiul ce sta la baza separarii grasimilor, uleiurilor si hidrocarburilor?

In instalatiile locale pentru separarea grasimilor, uleiurilor si hidrocarburilor, se aplica procedeul de flotare naturala. Grasimile si uleiurile avand densitatea mai mica decat a apei se ridica la suprafata acesteia sub forma unei pelicule spumoase, de unde sunt colectate si evacuate prin diferite sisteme. Constructia separatorului trebuie sa asigure un timp de retentie a apei in interiorul acestuia pentru a permite ridicarea la suprafata si separarea grasimilor si uleiurilor din apa uzata. De asemnea, o conditie de baza pentru asigurarea flotatiei naturale este ca in bazinul separatorului sa nu apara fenomene de turbulenta ce pot antrena particulele grase spre fundul acestuia si ulterior in conducta de evacuare a apelor uzate epurate. Principial, separarea particulelor grase din apele uzate este ilustrata in figura 1.

Uleiurile si grasimile sunt colectate la partea superioara a separatorului in timp ce pe fundul acestuia exista posibilitatea colectarii namolului continut in apele uzate.

Care sunt caracteristicile generale ale separatoarelor locale de grasimi?
In vederea separarii grasimilor, amidonului si uleiurilor vegetale firma noastra va pune la dispozitie o gama larga de separatoare de tip compact (monobloc) realizate din polietilena in conformitate cu normele europene prEN 1825-1.

Aceste separatoare pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:
– din punct de vedere al modului de amplasare:

• cu instalare pe pardoseala in zona ferita de inghet;
• cu instalare ingropata sub adancimea de inghet.

– din punct de vedere al modului de vidanjare:

• cu conexiune directa de vidanjare;
• fara conexiune directa de vidanjare.

– din punct de vedere al debitului maxim de apa uzata:

• pentru un debit maxim de apa uzata de 2 l/s;
• pentru un debit maxim de apa uzata de 4 l/s;
• pentru un debit maxim de apa uzata de 7 l/s;
• pentru un debit maxim de apa uzata de 10 l/s;
• pentru un debit maxim de apa uzata de 15 l/s;
• pentru un debit maxim de apa uzata de 20 l/s;

Pentru exemplificarea partilor componente ale unui separator, precum si a modului de functionare ne vom referi la un separator de grasimi si uleiuri vegetale amplasat pe pardoseala in loc ferit de inghet si dotat cu o conexiune directa pentru vidanjare.

Apele uzate ce contin uleiuri si grasimi sunt introduse in separator prin racordulde intrare. Ele sunt distribuite la interior lent si uniform in asa fel incat sa nu se produca turbulente care pot influenta negativ procesul de flotare naturala. Evacuarea apelor uzate epurate se face prin racordul specific catre conducta publica de canalizare. Vidanjarea separatorului se face prin conducta. In cazul in care avem de-a face cu un separator de grasimi fara conexiune directa de vidanjare, aceasta se realizeaza cu ajutorul unui furtun introdus pe la capacul de acces.

Separatorul de grasimi poate indeplini si functia de separator de namol, acesta din urma, mai greu decat apa, depunandu-se pe fundul recipientului.

Acestei versiuni de baza i se pot adauga o serie intreaga de accesorii menite sa imbunatateasca sau sa completeze performantele dispozitivului:

• Un vizor care se poate monta intr-un loc special amenajat pe corpul separatorului. Are rolul de a vizualiza stratul de grasime decantat in vederea stabilirii necesitatii vidanjarii separatorului.
• O camera de prelevare de probe care se amplaseaza dupa iesirea din separator in vederea monitorizarii calitatii apei uzate epurate.
• Un echipament de reumplere cu apa a separatorului din polietilena. Avantajul unui astfel de dispozitiv consta in eliminarea mirosurilor neplacute in timpul reumplerii separatorului pe la capacele superioare .
• O pompa pentru apa menajera epurata in cazul in care curgerea acesteia nu se poate face gravitational.

Avand in vedere faptul ca intrarea in acest tip de separator ingropat trebuie sa fie pozitionata sub adancimea de inghet, capacul se fixeaza cu ajutorul unei piese de aducere la nivel. Acestea pot fi de clasa A (1,5 t), B (12,5 t) si D (40 t) si sunt asigurate impotriva mirosului.

Care sunt caracteristicile generale ale separatoarelor locale de uleiuri minerale si hidrocarburi?
Firma noastral pune la dispozitie doua tipuri principale de separatoare de uleiuri minerale si hidrocarburi realizate din polietilena in conformitate cu normele europene prEN 858:

• separatoare simple;
• separatoare cu coalescenta.

Apele uzate ce contin reziduri de uleiuri minerale si hidrocarburi intra in separator printr-un dispozitiv special de linistire si uniformizare. Pe masura ce acesta inainteaza lent si uniform prin corpul separatorului, namolul si particulele grele se decanteaza la partea inferioara iar uleiul si hidrocarburile se separa si se ridica la suprafata. Apa uzata astfel epurata este evacuata pe la racordul de iesire.
Aceste separatoare sunt prevazute cu un sistem automat de inchidere care blocheaza complet iesirea in momentul in care se atinge capacitatea maxima de depozitare a uleiurilor/hidrocarburilor. Principiul de functionare al acestuia este simplu: dispozitivul consta dintr-un flotor calibrat pentru a pluti in apa si a se scufunda in ulei/hidrocarburi; cand este atins volumul maxim de stocare al uleiului/hidrocarburilor acestea inunda lacasul flotorului care se scufunda rapid si blocheaza astfel iesirea din separator.

Separatoarele cu coalescenta sunt identice cu cele simple cu exceptia faptului ca prezinta suplimentar un filtru coalescent pozitionat la iesire. Acest filtru are rolul de a contribui la separarea picaturilor foarte fine de ulei care nu se pot ridica singure la suprafata. Odata ajunse aici, aceste picaturi fine se combina cu altele la fel dand nastere la picaturi de ulei mai mari care sunt eliberate din filtru si se pot separa apoi prin flotare naturala.
Fiind amplasate ingropat, capacele acestor separatoare se fixeaza cu ajutorul unor piese de aducere la nivel fiind disponibile pentru clase de incarcare B (12,5 t) si D (40 t).

Separatoarele de uleiuri minerale si hidrocarburi prezinta si ele, ca si cele de grasimi posibilitatea atasarii unor accesorii in vederea imbunatatirii performantelor:
• unitati de alarmare care sa semnalizeze supraincarcarea separatorului cu ulei/hidrocarburi precum si blocarea iesirii si depasirea debitului de intrare admisibil;
• accesorii pentru prelevarea de probe in aval de separator in vederea monitorizarii permanente a functionarii acestuia;
• un dispozitiv de vidanjare al namolului si sedimentelor cu ajutorul caruia acestea sunt evacuate direct in vidanja;
• un dispozitiv pentru vidanjarea uleiurilor/hidrocarburilor extrase fara a evacua apa si namolul din separator ce conduce astfel la costuri reduse de exploatare.

Care sunt avantajele separatoarelor de grasimi, uleiuri minerale si hidrocarburi?

• forma compacta si greutatea scazuta confera usurinta la transport, livrare si pozitionare la locul dorit; de asemenea separatoarele de grasimi pot fi manipulate prin spatiul unei usi; nu ocupa mult spatiu in subsol; separatoarele mari sunt prevazute cu dispozitive de apucare pentru ghearele motostivuitoarelor, fiind usor de incarcat si depozitat;
• polietilena din care sunt fabricate separatoarele, combinata cu o tehnologie speciala de fabricatie a acestora, conduce la realizarea unor rezistente mecanice mari la incarcare sau impotriva lovirii, fisurarii sau spargerii materialului; de asemenea prezinta o rezistenta chimica mare la atacul acizilor continuti in uleiuri si in apele reziduale bogate in grasimi;
• suprafata neteda a separatorului impiedica coagularea si aglomerarea uleiurilor si a grasimilor ceea ce permite curatarea acestuia repede si usor cu un consum minim de apa;
• constructia monobloc si sistemul de inchidere a capacelor asigura o etanseitate totala impotriva mirosurilor precum si a scurgerilor si infiltratiilor in sol;
• piesele de aducere la nivel reglabile pe mai multe directii si unghiuri prezinta numeroase avantaje la instalare;

Conceptul modular de realizare al acestor dispozitive permite oricand trecerea la o versiune mai performanta cu un minim de cheltuieli si efort.


Adaptare dupa un articol scris de Ing. Sandu Mihnea
Sursa: tehnicainstalatiilor.ro

TAGS: informatii, materiale, constructii, hidrocarburi, separator lichide usoare,

5885 vizualizari

 


Informatiile si materialele prezentate au caracter informativ si nu creaza obligatii contractuale. Producatorii mentionati isi rezerva dreptul de a modifica aceste caracteristici fara o notificare prealabila. Pentru informatii exacte asupra acestor aspecte, precum si pentru disponibilitatea unui anumit produs, va rugam contactati un reprezentat vanzari.